Build your own blog today and get started without any effort!

Current Affairs

India Current Affairs 2018 – Part 1

  1. Name the first Indian prime minister who visited Israel.
    Ans: Narendra Modi
  2. Which is the only Jewish country in the world.
    Ans: Israel
  3. Who unveiled the official emblem of the state government of West Bengal.
    Ans: Mamata Banerjee( 5 January 2018).
  4. The Teen Murti Chowk in Delhi renamed as.
    Ans: Teen Murti Haifa Chowk (14 January 2018)
  5. India based Neutrino Observatory(INO) is decided to construct in
    Ans: Theni, Tamil Nadu.
  6. The political party of Kamal Haasan is.
    Ans: Makkal Needhi Maiam( 21 February 2018).
  7. India is in which position in terms of forest area.
    Ans: 10th
  8. Which is the No 1 car manufacturing company in India.
    Ans: Maruti Suzuki
  9. Which is the first introduced car of Maruti Suzuki.
    Ans: Maruti 800 (1983)
  10. Which is the most sold car in India.
    Ans: Maruti Suzuki Alto
  11. What is E-Way Bill.
    Ans: Electronic Way Bill
  12. A unique bill electronically generated for the movement of goods from one place to another.
    Ans: Electronic Way Bill
  13. Which are the e-way bill forms.
    Ans: EWB-01, EWB-02,EWB-03,EWB-04,ENR-01,INV-01
  14. The validity of E-Way Bill is
    Ans: 1 day for each 100 km.
  15. A scheme that offers loan facilities up to 10 Lakh to micro and small enterprises.
    Ans: Pradhan Mantri Mudra Yojana(PMMY)
  16. Which is India’s first six-lane expressway.
    Ans: Mumbai-Pune Expressway(94.5 km.)
  17. Which is the six-lane expressway connecting Greater Noida with Agra.
    Ans: Yamuna Expressway
  18. Which is the longest expressway in India.
    Ans: Agra Lucknow Expressway or Taj Expressway(302 km)
  19. A six-lane expressway which starts from Kundli(UP) passing through Ghaziabad(UP) and ends in Palwal(Haryana).
    Ans: Eastern Peripheral Expressway or Kundli-Ghaziabad-Palwal(KGP) Expressway or National Expressway II
  20. Which is India’s first 14-lane expressway.
    Ans: Delhi-Meerut Expressway(96 km).
  21. Which is the india’s widest expressway.
    Ans: Delhi-Meerut Expressway
  22. Where is Sabhyata Dwar or Civilization Gate located in.
    Ans: Patna(Bihar). It heights 32 meters
  23. Which monument is taller than Gateway of India by 6 meters.
    Ans: Sabhyata Dwar(Civilization Gate)
  24. Which is India’s first all-women crew sailboat.
    Ans: INSV Tarini(Navika Sagar Parikrama.)
  25. The journey of INSV Tarini started from
    Ans: INS Mandovi Boat Pool, Goa(10 September 2017)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *